Desemnaţi să găzduiască cea de a 22-a ediţie a Campionatului Mondial, qatarezii nu sunt pregătiţi să facă faţă unui mamut, din punct de vedere al organizării, este de părere Grigore Sichitiu. Fostul oficial de la Rapid spune că rugăciunile zilnice ale musulmanilor vor influenţa startul partidelor de la Mondiale, pentru că arabii pun mare preţ pe religie. La Doha, capitala Qatarului, pe timp de vară, ziua sunt 50°C,
iar seara, 40-45°C şi o umiditate de 80%-90%
Libertatea: Cunoaşteţi foarte bine Qatarul. La ce să ne aşteptăm în 2022?
Grigore Sichitiu: Qatar este o ţară mică şi vrea să organizeze o competiţie mondială, dar, aşa cum peste tot primează forţa financiară, orice e posibil. Va fi interesant de văzut cum vor face faţă unui mamut, din punct de vedere al organizării.
Infrastructura există?
Au două stadioane mai mari, unde joacă majoritatea echipelor din prima ligă. Toţi arbitrii de centru sunt din Europa, iar asistenţii, câţiva, sunt de nivel local. Toate echipele sunt susţinute de guvern, cluburile nu se implică deloc financiar.
Cât de cald este vara?
Am văzut jucători, precum Frank de Boer, Ali Daei, Caniggia sau Batistuta, care abia mai alergau. Ziua sunt 50°C, iar seara, 40-45°C şi o umiditate de 80-90%. Să joci fotbal de calitate din trei în trei zile e imposibil!
Şi când se vor disputa partidele?
Toate meciurile trebuie organizate după rugăciuni, şi asta după apusul soarelui. În timpul rugăciunilor, totul se întrerupe. Să zic aşa, startul partidelor se va da în voia lui Allah.
Spune că românii sunt bine văzuţi acolo
Stadioanele se vor afla pe o rază de 30 de kilometri.
Din punctul de vedere al distanţei, avem de-a face cu un câştig, însă din punctul de vedere al profesioniştilor care se vor ocupa de organizare, va fi o mare problemă.
Cum sunt văzuţi românii în Qatar?
Să ştiţi că ave