Fosta societate de ceramică „Faimar“ va deveni, până în 15 martie, o amintire pentru băimăreni. Astăzi, muncitorii lucrau la demolarea ei. În locul fostei fabrici unde au lucrat mii de muncitori, se va înălţa un magazin cu materiale de construcţii „Dedeman“.
Fosta fabrică „Faimar“, situată pe Bulevardul Bucureşti la numărul 104, cândva un simbol al judeţului, a început să fie demolată bucată cu bucată. În locul fostei fabrici de ceramică se va ridica un magazin cu materiale de construcţii, „Dedeman“.
În proiectul iniţal era prevăzut un mall
Iniţial, societatea Red Project Two avea în plan să construiască pe cei aproximativ 37.000 de metri pătraţi, terenul pe care se întinde fabrica „Faimar“, un mall care trebuia dat în folosinţă încă de acum doi ani. „Inestitorul şi-a retras finanţarea şi lucrările s-au oprit“, a explicat Vasile Barbul, şeful Direcţiei de Servicii Publice din cadrul Primăriei Baia Mare. În urmă cu câteva zile, o societate din Bacău, Hidroinvest Constructor SA, a intrat cu buldozerele în construcţie. Potrivit autorizaţiei eliberată de Primărie Baia Mare, firma din Bacău trebuie să elibereze terenul până în 15 martie.
„Faimar“ s-a mutat, nu s-a disfiinţat
Fabrica de ceramică „Faimar“ a fost dată în funcţiune în anul 1979 şi a fost, ani la rând, cel mai mare producător de ceramică din ţară. În momentul deschiderii, au fost angajaţi aproximativ 1.200 de muncitori. Cu un portofoliu de peste 300 de produse, realizate în majoritate pentru export, fabrica a prosperat şi, în scurt timp, a ajuns să ducă renumele Maramureşului, respectiv al Băii Mari, în întreaga Europă.
Din 2005, firma a început să funcţioneze în pierdere. În 2006, societatea avea pierderi de 3.300.000 de lei. Ulterior, s-a decis vânzarea sediului principal situat pe Bulevardul Bucureşti din Baia Mare, societatea mai având două sedii satelit. În