O văduvă din satul Coruşu şi fiica acesteia au reuşit în opt ani să pună pe picioare o fermă, pornind de la vacile primite cadou în 2002 de la o fundaţie. Maria şi Mirela Moraru au reuşit să-şi dezvolte o adevărată fermă, care numără acum 18 vaci. Au reinvestit toţi banii în mica lor afacere, construind o fermă la standarde europene.
Maria Moraru (54 de ani) a renunţat la locul de muncă din Cluj-Napoca, unde era vânzătoare, în 1993, pentru a avea grijă de soţ, diagnosticat cu insuficienţă renală. Trăia din cei zece litri de lapte obţinuţi de la vaca pe care o aveau în gospodărie şi pe care-i vindea zilnic asistentelor şi medicilor care aveau grijă de soţul ei.
Citiţi şi:
VIDEO Peste 200 de vaci găsite moarte într-o fermă din Wisconsin
„Eu am renunţat la serviciu, ca să am grijă de el. Tot a treia zi îl duceam la dializă. Ne-a fost greu şi după. Însă nu poţi face nimic, nici să supravieţuieşti, dintr-o singură vacă", şi-a început povestea afacerii sale Maria Moraru.
În 2002 capul familiei Moraru s-a prăpădit, iar cele două femei, Maria şi Mirela (32 de ani) Moraru s-au văzut nevoite să-şi adminstreze singure mica gospodărie aflată în satul Coruşu, comuna Baciu. Ajutorul a venit însă din partea Fundaţiei Heifer, ele fiind primele beneficiare din judeţul Cluj ale proiectului prin care fundaţia oferă animale unor familii cu venituri mici, cu scopul de a le creşte veniturile şi a le îmbunătăţi calitatea vieţii lor.
Fermieri cu „studii" europene
Cele două femei au primit în 2002 două bovine din rasa Holstein, pe care le-au numit Bertuţa şi Cristinuţa. Cornutele, în valoare de 3.000 de euro, aveau să le schimbe viaţa, în doar câţiva ani.
Ajutorul primit nu s-a limitat la cele două animale, ci a însemnat şi traininguri de specialitate în Belgia, Austria, Germania şi Franţa, unde femeile au învăţat ce înseam