S-a născut cu hipoacuzie bilaterală severă. Mulţi dintre cei care primesc acest diagnostic rămân să trăiască într-o lume fără cuvinte, numai cu sunete greu de înţeles.
Florin nu-şi poate închipui viaţa fără cuvinte. Dacă nu-şi foloseşte aparatul auditiv, percepe doar zgomote puternice. Din acest motiv, el şi-a învins handicapul. A refuzat să înveţe să comunice prin semne şi s-a zbătut ca să vorbească. A mers la logoped, a învăţat singur să citească pe buzele oamenilor şi să se integreze în rândul copiilor de vârsta lui.
„Citesc pe buze“
„Când aveam patru ani, părinţii şi-au dat seama că am o problemă şi m-au dus la control. De atunci am început să merg la medic şi să port aparatul auditiv. Am învăţat să citesc pe buze şi să vorbesc. La grădiniţă a fost greu până ce am reuşit să mă înţeleg cu ceilalţi copii şi să ne jucăm“, povesteşte Florin.
Acomodându-se cu viaţa de la grădiniţă, Florin spune că intrarea la şcoală nu a mai fost atât de dificilă, ba chiar îşi aminteşte cu plăcere de primele zile petrecute în băncile din clasa I. „Ştiam deja să citesc şi să scriu de tipar şi nu am avut probleme. În toţi anii de şcoală primară am avut «Foarte bine» şi mi-a plăcut să învăţ pentru că sunt ambiţios. Sunt berbec“, spune amuzat băiatul.
Florin are talent la desen şi a participat la concursuri naţionale şi internaţionale, diplomele primite fiind adunate cu grijă în portofoliul personal. „Mă gândesc de la început la cum va arăta desenul la final. Îmi place mai mult să pictez decât să fac lucrări în creion, mai ales că doamna învăţătoare şi colegii îmi spuneau tot timpul că am mai mult talent la pictură decât la desen. Am expus şi la şcoală“, se mândreşte Florin Asavei.
„Nu renunţ niciodată“
Dacă la desen are talent, Florin nu a ignorat nici şcoala şi a participat la concursuri de matematică, română sau en