Una dintre imaginile pe care alegătorii le asociază, în mod obișnuit, activității parlamentare este o sală de plen goală. Ce sume încasează și decontează campionii absențelor la vot?
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a prezentat recent un raport privind activitatea parlamentarilor în sesiunea septembrie-decembrie 2010. Autorii acestui bilanț au întocmit și o listă neagră cu deputații și senatorii care au avut cea mai scăzută prezență în cadrul Camerelor.
Astfel, printre deputații care s-au remarcat prin absența la vot se numără Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc, Claudiu Iulian Manda, Adrian Mocanu și Cristian Rizea. Conform raportului IPP, ultimii patru nu au participat la niciun vot final în sesiunea septembrie-decembrie 2010.
Pornind de la acest bilanț, revista Capital și-a propus să identifice care au fost cheltuielile legate de „buna desfășurare“ a activității parlamentarilor cu cele mai multe absențe în cadrul lucrărilor celor două Camere. Pe pagina web a Camerei Deputaților sunt postate doar o parte din informațiile legate de cheltuielile privind activitatea deputaților. Deoarece Camera Deputaților nu ne-a putut furniza până la închiderea ediției toate sumele încasate/decontate de parlamentarii aflați pe lista IPP, calculele prezentate de Capital relevă doar o parte din costuri, nefiind incluse sumele încasate în intervalul aprilie-noiembrie 2010 pentru cazare, diurnă și transport în țară și străinătate. De menționat este și faptul că majoritatea deputaților nu fac publice decât adresele de e-mail, deși Camera le decontează atât cheltuielile cu birourile din teritoriu, cât și telefoanele mobile.
Scump, domnule Frunda, scump!
La Senat, pe lista celor care au avut cele mai puține prezențe se numără, potrivit IPP, „lideri politici importanți, obișnuiți ai clasamentelor IPP, care continuă să își sfideze alegătorii“: președinte