Planul de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova care prezentat astăzi, la Chişinău, este un moment cheie pentru obiectivul final: ridicarea vizelor pentru cetăţenii de dincolo de Prut, anunţă Comisia Europeană.
"Este un pas mai departe pentru atingerea obiectivului pe termen lung: un regim fără vize care ar facilita contactele interpersonale şi consolidarea relaţiilor de afaceri, sociale şi culturale între Uniunea Europeană şi Republica Moldova ", a declarat Cecilia Malmström, comisarul UE pentru afaceri interne. Trebuie însă asigurate condiţiile pentru o mobilitate bine gestionată şi sigură.
Comisarul Cecilia Malmström se află astăzi la Chişinău. Adevărul Moldova va relata despre discuţiile comisarului european cu autorităţile de la Chişinău
Condiţii din planul de acţiune
Planul de acţiune se axează pe domenii-cheie, cum ar fi securitatea documentelor de călătorie, de frontieră şi gestionarea migraţiei, ordinea şi siguranţa publică, inclusiv lupta împotriva crimei organizate şi a traficului de fiinţe umane, precum şi aspecte relevante legate de relaţii externe. Planul de acţiune conţine un prim set de criterii privind cadrul de politică (legislaţie şi planificare) şi un al doilea set de criterii mai specifice, care să acopere punerea în aplicare eficientă a măsurilor.
Primii paşi s-au făcut în 2008
Cetăţenii moldoveni se bucură deja de avantajele unui acord de facilitare a eliberării vizelor cu Uniunea Europeană de la 1 ianuarie 2008. Acesta stabileşte o taxă de viză mai mică (35 de euro în loc de 60) pentru toţi solicitanţii de vize din Moldova şi renunţă la taxele pentru multe categorii: copii, pensionari, studenti, oameni care vizitează membrii familiei care locuiesc în UE, oamenii care au nevoie de tratament medical, operatorii economici care lucrează cu companiile din UE, sportivi şi femei, p