Într-o ierarhie a responsabilităţii pentru eventuala neintrare a României în spaţiul Schengen, românii plasează pe primele trei locuri Preşedintele – 27%, clasa politică în ansamblu – 16% şi guvernul – 12%.
În ceea ce priveşte cele mai importante cauze pentru care România s-ar putea să nu fie primită în spaţiul Schengen, românii cred că acestea sunt, în ordine: corupţia -42%, situaţia politică din România - 12%, situaţia rromilor - 11% şi problemele din justiţie - 10% (celelalte variante de răspuns au obţinut scoruri sub 10%).
Potrivit unui sondaj pe tema Schengen, realizat de SNSPA şi de CCSB, 53% dintre români apreciază că România nu va fi acceptată în spaţiul Schengen în martie 2011, în timp ce 40% consideră că va fi acceptată (restul nu se pronunţă).
Pe de altă parte, 80% dintre români consideră că vina pentru eventuala neacceptare în spaţiul Schengen aparţine mai degrabă României, în timp ce doar 14% consideră că vina aparţine mai degrabă Uniunii Europene (restul nu se pronunţă).
Românii cred că merităm să fim în Schengen
Cu toate acestea, 60% dintre români apreciază că România merită să intre în spaţiul Schengen, faţă de 35% care consideră că nu merită (restul nu se pronunţă).
Procentele percepţiei românilor provin dintr-un sondaj de opinie referitor la subiectul Schengen realizat în perioada 14 - 19 ianuarie 2011 de Centrul de Cercetare în Comunicare din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative împreună cu CCSB.
Chestionarul a fost aplicat pe un eşantion naţional de 1.168 de persoane, marja de eroare fiind de +/ - 2,9%.