"Erga omnes!" "Pentru toţi!" "Pentru toată lumea!", aşa sună într-o traducere aproximativă principiul comun în lumea latină "erga omnes", cel care a fost folosit de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) când, săptămâna trecută, a decis că pensiile militarilor nu pot fi recalculate.
Când Guvernul, bun-rău, cum o fi, a vrut să aducă lucrurile pe un făgaş normal în urmă cu peste un an, în privinţa premiilor, Justiţia română i-a sărit în cap. Curtea Constituţională a decis că pensiile magistraţilor nu pot fi recalculate şi nici salariile lor micşorate. Justiţia română a decis în folos propriu să-şi dea singură noi sporuri la salarii, deşi sporurile în urma unei înţelegeri administrative le fusese adăugate la salarii.
Curtea Constituţională a decis în vara trecută că pensiile nu pot fi tăiate, dar nu că le-ar fi fost milă de pensionarii săraci, ci le-a fost jale de pensiile lor care trec şi de 10.000 de lei. Floarea magistraturii.
Televiziunile de ştiri plâng de zile întregi pe umerii pensionarilor din armată şi din serviciile secrete, dintre care unii au lucrat în fosta Securitate. Sunt acolo oameni care au ieşit la pensie la 39-40 de ani cu pensii de mii de lei. Şi plăţi compensatorii de zeci de mii de lei. La 39 de ani încă este loc să o iei de la capăt. Dar mulţi dintre ei nu au făcut-o. Aşa au fost vremurile, nu poţi să-i trimiţi în Iad pentru asta.
În România sunt 5,5 milioane de pensionari. Dintre ei în jur de 200.000 au pensii "speciale". Pensia medie a fost în ianuarie 686 de lei. Pensia medie a unui pensionar cu o pensie specială sare de 2.000 de lei, adică de trei ori mai mult decât o pensie normală. În România se plătesc, anual, pensii de 10 mld. euro, la un Produs Intern Brut de aproximativ 120 mld. euro. În România 3,6% dintre pensiile speciale înghit 10% din bugetul de pensii care, în proporţie de aproape 20%, este finanţat din