Proprietăţile celor care nu-şi mai pot plăti ratele la bancă sunt o miză importantă pentru companiile din real estate care vor să-şi mărească portofoliile. Anul acesta se anunţă unul în care numărul imobilelor executate silit va fi mult mai mare. Ritmul executărilor va fi unul dintre factorii care vor influenţa preţurile locuinţelor.
Proprietăţile „distressed", adică cele deţinute de persoane ce nu-şi mai pot achita obligaţiile la bancă, par, cel puţin la prima vedere, adevărate chilipiruri pentru cumpărători - preţurile de vânzare putând ajunge la 50% faţă de valoarea pieţei. Totuşi, acestea pot constitui fitilul a cărui aprindere să ducă la o „explozie" a ofertei.
Citeşte şi:
Ameninţat cu executarea silită pentru o restanţă de un ban
Rămas fără slujbă, Adrian Iovan riscă să rămână şi fără casă! Judecătoria din Buftea vrea să-l execute silit
„Vând casă în rate!", soluţia anti-criză a proprietarilor
Iar asta ar însemna, pe lângă o scădere majoră a preţurilor, o blocare de cel puţin trei luni a tranzacţiilor cu locuinţe, deoarece clienţii potenţiali vor fi dispuşi să mai amâne decizia de achiziţie, în speranţa apariţiei de noi şi noi chilipiruri imobiliare. De aceea, jucătorii din piaţă abordează cu atenţie sporită acest tip de proprietăţi extrem de volatile.
„Noi nu sfătuim pe nimeni să scoată la vânzare toate produsele odată, pentru că nu pot fi absorbite de piaţă. Totul trebuie făcut în funcţie de cererea dintr-o zonă sau alta", explică Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania. De aceeaşi părere este şi Cristian Ustinescu, Investments Director în cadrul DTZ Echinox.
„În niciun caz nu credem că instituţiile financiare ar fi interesate să inunde piaţa cu astfel de oferte acum, când cererea este scăzută, ducând astfel preţurile şi mai jos şi reducând