Principalii actori ai pieţei de capital româneşti, printre care reprezentanţii CNVM cei ai SIF-urilor şi conducerile celor doi operatori bursieri, BVB şi Sibex, s-au întâlnit în weekend la Predeal, în cadrul unei mese rotunde, şi au hotărât să reia proiectul de fuziune, care a fost abandonat în 2006 din cauza neînţelegerilor dintre cele două părţi.
Proiectul fuziunii dintre BVB şi Sibex, la care s-a renunţat în 2006, a revenit pe agenda celor doi operatori de piaţă la începutul anului trecut, după schimbarea conducerii BVB. Deşi toată lumea din piaţă vorbeşte despre necesitatea ca în România să existe o singură piaţă de capital, mai solidă, realizarea fuziunii depinde în primul rând de preţul la care se vor înţelege cele două părţi.
Printre promotorii fuziunii se numără Daniel Ţepeş şi majoritatea membrilor din actualul Consiliu de Administraţie al BVB, care deţineau înainte de listarea Bursei pachete semnificative de acţiuni la ambele companii. De asemenea, SIF-urile au un cuvânt important de spus, după ce au cumpărat în ultimul an pachete mari de acţiuni. SIF Moldova deţine aproape 5% atât la BVB, cât şi la Sibex.
"S-a făcut o analiză a evoluţiei şi perspectivelor celor două burse şi s-au căutat soluţii pentru recâştigarea încrederii investitorilor în piaţa de capital. A mai fost o analiză comparativă de tipul piaţă fragmentată versus piaţă consolidată şi toată lumea prezentă s-a declarat pentru a avea o piaţă consolidată şi pentru reluarea procesului de fuziune. De când a fost ales noul consiliu al BVB comunicarea dintre noi a fost mai bună şi acest lucru trebuie să continue", a declarat Teodor Ancuţa, fondatorul şi directorul general al bursei din Sibiu.
Reprezentanţii BVB au anunţat la rândul lor că discuţiile privind fuziunea vor fi reluate şi că se doreşte întărirea respectării principiilor de guvernanţă corporativă prin armoniz