Singura secţie pentru tratament antirabic din judeţ, de la Feteşti, a fost desfiinţată acum un an. În ultimele şase luni peste 50 de persoane din Slobozia s-au prezentat la spital muşcate de câinii fără stăpân.
Începând cu acest an, câinii fără stăpân din oraș vor fi deparazitați, sterilizați, li se vor aplica cipuri de identificare și apoi vor fi eliberați pe stradă. Excepție de la această regulă fac maidanezii care sunt diagnosticați cu boli incurabile. În acest caz, animalele vor fi eutanasiate și, apoi, incinerate de către personalul Direcției Sanitar Veterinare Ialomița.
La începutul acestui an, noul adăpost pentru câinii fără stăpân din Slobozia a fost populat cu peste 30 de animale. Construcția deține 24 de boxe, în care pot fi găzduite aproximativ 120 de patrupede simultan. Adăpostul deține și un modern bloc operator de sterilizare, în care medicul veterinar face consultul animalului, dar și operațiile de sterilizare.
Eutanasiate, doar animalele bolnave
Dacă până anul trecut animalele care nu erau revendicate sau adoptate, în termen de șapte zile de la prindere, sfârșeau prin a fi eutanasiate, acum lucrurile s-au schimbat radical.
„Am luat hotărârea, împreună cu domnul primar, ca de acum înainte să prindem animalul, să-l deparazităm, sterilizăm și, apoi, să îi aplicăm un cip de identificare. După șapte zile de la prinderea lui, dacă nimeni nu îl revendică sau adoptă, câinele va fi eliberat pe stradă. Vor fi eutanasiați doar câinii care prezintă boli grave, contagioase și iremediabile“, spune Ion Ștefan, şeful Direcției de Administrare a Domeniului Public Slobozia.
Deși legea permite ca animalul să fie eutanasiat după șapte zile de la prinderea lui, autoritățile locale nu vor să dea dovadă de cruzime față de animale și au ales doar soluția de sterilizare.
„După primul articol scris de ziarul d