Cehia va introduce pensiile private obligatorii (pilonul II), iar pentru a finanţa reforma sistemului de pensii, cea mai importantă după căderea comunismului, va majora TVA pentru anumite categorii de produse, scrie Prague Daily Monitor.
Această decizie vine într-o perioadă în care alte două ţări din Europa Centrală şi de Est au ales să inverseze procesul de reformă a sistemului de pensii. Astfel, Ungaria a decis să mute activele deţinute de fondurile private de pensii în valoare de 11 mld. euro sub controlul statului, în timp ce Polonia va reduce contribuţiile ce vor fi transferate către pilonul II. Cele două guverne au motivat aceste decizii prin necesitatea de a reduce deficitele bugetare.
3% din veniturile cehilor cu vârsta sub 40 de ani vor fi transferate în mod obligatoriu în contul propriu deschis la un fond privat sau garantat de stat. Persoanele cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani vor putea realiza acest transfer voluntar. Începând cu anul 2015, 4 procente din venituri vor fi transferate în contul privat, iar din anul 2018 procentul va urca la 5%.
În urma transferului către fondurile private de pensii, statul va pierde venituri estimate între 25 şi 30 de miliarde de coroane (1,2-1,4 miliarde de euro) în primul an. Suma va creşte în continuare în anii următori.
Pentru a acoperi costurile reformei va fi majorată TVA pentru categoriile de produse care au acum tratament preferenţial.
În prezent, rata de bază a TVA se situează la 20%, iar TVA redusă este de 10%. Conform măsurilor convenite recent, o rată unică de 19% a TVA urmează a fi introdusă.
Partidul Reformator s-a pronunţat împotriva introducerii unei rate unice a TVA, temându-se că preţurile alimentelor ar urma să crească, însă primul-ministru ceh Petr Necas şi ministrul de finanţe Miroslav Kalousek au susţinut această măsură.
Pe lângă măsura introducerii taxei