După 3 ani de criză, sectorul imobiliar poate fi caracterizat prin arierate de 1,2 mld. euro, insolvenţe, mall-uri abandonate şi 30.000 de agenţi imobiliari pe drumuri
Preţurile au ajuns la nivelul de acum 5 ani şi continuă să scadă, iar încercarea Guvernului de resuscitare prin Prima Casă a eşuat
Multe voci din piaţa imobiliară spun că această industrie s-a prăbuşit şi ce anume ar putea confirma mai bine această realitate decât cifrele. De aceea Curierul Naţional vă va prezenta în rândurile de mai jos cele mai importante cifre înregistrate de imobiliarul românesc în ultimii ani, care dau adevărata măsură a situaţiei.
Cele mai mari arierate: cele din construcţii care ajung la 1,2 miliarde de euro
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat în luna decembrie a anului trecut, pentru Curierul Naţional, că arieratele statului se ridică la circa 1,5 miliarde euro, iar preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, spunea că doar datoriile către firmele din construcţii se ridică la peste 1,2 miliarde euro.
Cea mai mare insolvenţă: Planorama, unde 600 de clienţi îşi aşteaptă locuinţele
Complexul Planorama amplasat în zona Bulevardului Doamna Ghica din sectorul 2 al Capitalei, a fost lansat în 2006 cu mare tam-tam, de altfel, ca toate proiectele imobiliare. Termenul de finalizare era anul 2007 pentru cele 4 turnuri (care ulterior au rămas doar la 3 turnuri) din proiect, dar nici astăzi acest proiect nu este finalizat. Pe lângă acest aspect cei 600 de clienţi care îşi aşteaptă de mai bine de 3 ani locuinţele au aflat că la data de 30.06.2010 Tribunalul Bucureşti a hotărât intrarea S.C. EuroHabitat SRL, dezvoltarul Planorama, în procedură generală a insolvenţei prin reorganizare.