Discuţiile privind restructurarea datoriei Greciei afectează ţara, care se luptă să depăşească criza fiscală majoră ce a zguduit zona euro, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Greciei, George Provopoulos, transmite Reuters.
'Cred că ţara este afectată chiar de discuţiile referitoare la restructurarea datoriilor', a subliniat oficialul elen, într-un interviu acordat publicaţiei elene 'Ethnos'.
Guvernatorul Băncii Centrale a Greciei a apreciat că impactul negativ al restructurării datoriilor îl va depăşi cu mult suferinţa cauzată în Grecia de măsurile de austeritate implementate iar băncile şi deţinătorii de obligaţiuni vor fi de asemenea afectaţi.
'Impactul politic şi economic al restructurării datoriei va depăşi cu mult suferinţa cauzată de ajustările fiscale. Discuţiile privind restructurarea datoriilor vor duce la o reacţie în lanţ necontrolată, care va avea ca efect o lipsă de încredere în viitorul economiei Greciei', a avertizat Provopoulos, care este şi membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.
Acesta a adăugat: 'Vor avea de asemenea consecinţe imediate şi negative semnificative asupra fondurilor de pensii, băncilor şi tuturor celor care deţin obligaţiuni guvernamentale elene'.
Băncile elene au pierdut accesul la finanţarea de pe pieţe, în urma crizei datoriilor, şi a crescut dependenţa lor de finanţarea oferită de BCE pentru necesităţile lor de lichidităţi.
Provopoulos a explicat că dificultăţile cu care se confruntă sistemul bancar elen au fost cauzate de temerile privind situaţia fiscală a Greciei iar industria bancară va deveni foarte diferită după terminarea crizei.
'Situaţia sectorului bancar după criză va fi foarte diferită comparativ cu ce a fost în trecut şi băncile noastre se vor confrunta cu dificultăţi majore. Când băncile vor reveni pe pieţele internaţi