Noul organism de supraveghere a sectorului bancar din UE ar putea cere ţărilor din Europa de Est să înăsprească condiţiile de acordare a creditelor în valută, care sunt văzute ca un pericol pentru stabilitatea economiilor din regiune.
Problema creditelor în valută din Est este una dintre priorităţile Consiliului European pentru Riscuri Sistemice (ESRB), organism înfiinţat recent de Uniunea Europeană pentru a identifica şi avertiza autorităţile în privinţa riscurilor care ameninţă sistemul financiar, scrie Bloomberg.
În timpul crizei financiare, expunerea mare pe care unele bănci, în special cele austriece, o aveau asupra Europei de Est, era privită ca o povară pentru că din cauza devalorizării monedelor şi a creşterii şomajului mulţi debitori nu şi-au mai putut plăti ratele, iar numărul creditelor neperformante a crescut rapid.
Deşi afectează în special ţările emergente, războiul valutar ar putea ocoli Europa de Est
"Problema creditelor în valută este prioritară pentru ESRB. Creditele în valută reprezintă un risc sistemic la nivel regional", a spus Piroska Nagy, executiv în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Consiliului European pentru Riscuri Sistemice, care este condus de Jean-Claude Trichet, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), i s-a alăturat şi Marek Belka, şeful băncii centrale din Polonia. Belka a spus că este gata să aplice măsuri "brutale" pentru a limita creditele în valută în ţara sa.
Creditele în valută, preferatele esticilor
În timpul perioadei de boom economic, creditele în valută erau mult mai atractive pentru că aveau dobânzi mai mici decât cele în monedă naţională, iar consumatorii din estul Europei, printre care şi românii, au adoptat la scară largă această practică de creditare. Mulţi nu au luat în considerare riscurile unei astfel de practici: atunci când moneda locală se deval