Elevii din Argeş învaţă meşteşuguri tradiţionale la Muzeul Goleşti. În fiecare vacanţă, zeci de copii deprind arta confecţionării podoabelor, păpuşilor şi ţesăturilor tradiţionale, pictura icoanelor pe sticlă şi pe lemn.
„Ideea a fost ca elevii să-şi petreacă timpul liber în mod util şi de a-i îndepărta de calculator şi de televizor", afirmă Cristina Boţoghină, coordonatoarea taberelor tematice de la muzeu.
„Poate că în viitor unii dintre ei vor reuşi să facă o meserie din ce învaţă aici. Am luat în calcul şi acest lucru, chiar dacă mulţi sunt micuţi. Însă despre cei mai mari care au participat am auzit că ulterior au lucrat podoabe tradiţionale pe care le‑au valorificat."
Claudia (11 ani), de la Şcoala Generală Nr. 1 Ştefăneşti, a participat la tabăra de podoabe unde a învăţat să confecţioneze coliere, brăţări şi cercei din mărgeluţe multicolore.
„E foarte frumos să fac mărgele", povesteşte fetiţa. „După aia mi-a luat mami nişte mărgele şi fac mereu acasă câte un şirag, când n-am ce face. N‑am vândut, dar m-am gândit şi mi-ar plăcea." Colega ei, Mihaela, a mers la tabăra de pictură. „Eu pictez şi acasă. Am luat lecţii la Casa de Cultură. Icoane nu pictam, dar am învăţat acolo. Am învăţat cum să combin culorile la o icoană, cum să dau fondul potrivit."
Au atras copiii de la sate
Muzeul organizează taberele de şase ani. Ele sunt gratuite şi, în timp, au devenit foarte populare, astfel că anul trecut au avut un număr-record de participanţi: peste 100 de copii la fiecare curs.
O realizare importantă a fost că au reuşit să atragă şi copiii de la sate, cu sprijinul primăriilor care le-au asigurat transportul cu microbuze. Anul acesta, reprezentanţii muzeului intenţionează să introducă un atelier nou, de olărit.
Urmează ateliere noi
Taberele durează două săptămâni, timp în care copiii vin în fiecare zi, cu excepţia