Statul cheltuie anual circa un miliard de euro cu pensiile speciale ale foştilor militari, poliţişti şi angajaţi din serviciile secrete ale Ministerului de Interne. Cum au apărut însă aceste pensii speciale?
În România, pensiile "defined benefits" (beneficii definite, echivalentul "pensiilor speciale" de astăzi şi al pensiilor standard de pe vremea comunismului) au fost înlocuite cu pensiile "defined contributions" (beneficii pe bază de contribuţii) odată cu legea pensiilor din 2001.
Se poate spune însă că, iniţial, toate pensiile din România puteau fi considerate speciale - defined benefits - , atâta timp cât se calculau în funcţie de salariul obţinut în ultimele luni înainte de pensionare şi de salariul obţinut de salariaţii aflaţi în plată pe aceeaşi funcţie la data respectivă.
De fapt modul de calcul al pensiilor speciale a fost gândit iniţial de cancelarul german Otto von Bismark, care a implementat sistemul de pensii în urmă cu aproape 150 de ani, însă acesta a rezistat atâta timp cât economia a avut resurse să le susţină. Aşa - numitele pensii speciale, adică pensiile standard, au existat şi încă mai există şi în mediul privat, în special în multinaţionalele care le includ în pachetele de beneficii oferite angajaţilor. Exemplul General Motors, gigantul auto care a oferit ani la rând pensii de tip defined angajaţilor defined a îngheţat aceste beneficii în 2007 şi le-a înlocuit cu planuri de pensii bazate pe contribuţii pentru salariaţii noi din 2007 încolo, ceea ce i-a permis să facă economii anuale de 1,6 miliarde de dolari.
În faţa competiţiei asiatice, unde salariaţii nu au promise niciun fel de pensii şi angajatorul nu are acest gen de cheltuieli, Occidentul este nevoit să anuleze rând pe rând beneficii sociale câştigate în cei 30 de ani de creştere economică neîntreruptă de după al doilea război mondial. Occidentul ţine cu dinţii d