- Economic - nr. 708 / 25 Ianuarie, 2011 Multi cred ca anotimpul de iarna, pentru agricultori, este unul de odihna, de asteptare. Din fericire, pentru un fermier care se respecta, lunile de iarna sunt pline de evenimente la fel de importante ca si din celelalte anotimpuri, daca nu chiar si mai importante. In aceasta perioada, in primul rand se sta la masa cu o coala de hartie si cu un creion si se schiteaza planul de venituri si cheltuieli, se intocmesc devizele pe fiecare cultura sau specie de animale. Apoi se iau in calcul oportunitatile de valorificare a productiei si se trage linie. Daca nu reusesti sa te inchizi pe un beneficiu minim, nu are rost sa te ocupi de agricultura. Las-o balta si treci pe ajutor social! A lucra dupa ureche, la intamplare, fara sa respecti tehnologiile de productie, mai nou, fara sa tii cont de regulile economiei de piata, este o risipa de bani, timp si energie. In ultimii 20 de ani, romanul a cultivat terenul mostenit doar cu cereale: grau, porumb, ceva orz; cartofi, unde si unde, mai ales in fermele mijlocii si mari s-a cultivat sfecla de zahar. Lipsa unor beneficiari ai productiei de plante tehnice i-au determinat pe multi agricultori sa ocoleasca aceste culturi, multe beneficiind de subventii speciale din partea Uniunii Europene. Situatia este asemanatoare si in zootehnie, unde pretul de batjocura oferit pentru laptele de vaca a favorizat diminuarea drastica a efectivului de bovine din Romania. Ce trebuie sa mai faca agricultorul iarna, pentru a-si rentabiliza activitatea? In primul rand sa se informeze despre cerintele pietei la simpozioane, prin reviste si ziare de specialitate, la intalnirile de lucru, organizate de asociatiile profesionale. Din pacate, simpozioanele organizate de firmele distribuitoare de inputuri pentru agricultura vin doar cu oferte de seminte, pesticide etc., nicio firma nu vine cu o oferta sigura privind va