Potrivit datelor înregistrate în Sistemul Informatic al CNAS, medicii de familie din Bucureşti au declarat 2,5 milioane de pacienţi, faţă de 1,6 milioane, câţi sunt în realitate
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări (CNAS), Lucian Duţă, i-a acuzat pe medicii de familie că au declarat mai mulţi asiguraţi decât sunt în realitate. Potrivit datelor înregistrate în Sistemul Informatic al CNAS, medicii de familie din Bucureşti au declarat 2,5 milioane de pacienţi, faţă de 1,6 milioane, câţi sunt în realitate. "Am decis, în calitate de preşedinte al CNAS, să cerem demararea unor acţiuni de audit şi de control de către Curtea de Conturi a României. Am luat această decizie ca urmare a observării neconcordanţelor între numărul de asiguraţi înscrişi, arătaţi de versiunea centralizată a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI), şi listele cu pacienţi ale medicilor de familie raportate înainte de introducerea versiunii centralizate a sistemului informatic", a declarat Duţă. Acesta a spus că diferenţele cele mai mari au fost sesizate în Bucureşti, însă probleme de acelaşi gen au fost descoperite şi în alte judeţe ale ţării.
"Cea mai pregnantă asimetrie a fost observată la Bucureşti, unde figurează 1.600.000 de asiguraţi, deşi înainte de introducerea SIUI figurau ca fiind înscrişi peste 2,5 milioane de asiguraţi", a mai spus şeful CNAS, apreciind că introducerea SIUI "a oferit un semnal clar de fraudare".Duţă s-a ferit să estimeze proporţiile fraudei, limitându-se la a cere o investi-gaţie "serioasă" din partea instituţiei statului, la finalul acesteia existând şi posibilitatea "sesizării organelor sta-tului". "Controalele Curţii de Conturi vor dura luni de zile, deoarece sunt mii de reţete şi formulare de verificat", au declarat pentru gândul reprezentanţii biroului de presă al CNAS.
Medicii, acuzaţi că au emis reţete pe numele unor persoane decedate @N_P