Peste 55% din managerii şcolari din Suceava au mandatele expirate şi ocupă posturile în baza unor decizii de detaşare emise de IŞJ.
Directorii şcolilor sucevene nu au mai fost evaluaţi de câţiva ani. Ministerul Educaţiei nu a mai organziat concurs pentru ocuparea acestor funcţii din 2008. Potrivit noii Legi a Educaţiei Naţionale, directorii unităţilor de învăţământ nu au voie să ocupe funcţii de conducere în partide politice. Şeful Inspectoratului Şcolar (IŞJ) Suceava, Petru Carcalete, a spus că va ţine cont de această prevedere, precizând însă că majoritatea managerilor care au carnet de partid nu au şi funcţii de conducere în respectivele organizaţii.
În aşteptarea normelor metodologice
În lipsa metodologiei de aplicare a legii, nici IŞJ nu se grăbeşte să întocmească o listă cu cei aflaţi în această situaţie, nici directorii nu vor încă să renunţe la politică de dragul şcolii. „Nu am avut niciodată o situaţie a directorilor care sunt membri în diferite partide politice pentru că nu ne-a interesat. Nu ştim cum şi când se aplică aceste prevederi. Când vom şti, vom întocmi o situaţie în acest sens“, a declarat Laura Hacman, purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava.
Balanţa înclină spre şcoală
Virginel Iordache, directorul Colegiului Naţional de Informatică, este liderul organizaţiei municipale a unui partid politic şi nu se grăbeşte să aleagă între cele două funcţii. „Nu mi s-a dat un termen limită. Am timp de gândire, dar pot să spun doar că eu m-am pregătit să fiu profesor, nu politician“, a afirmat Virginel Iordache. La începutul anului şcolar au primit decizie de detaşare 152 de manageri, din totalul de 295 de directori primi şi adjuncţi din judeţ. 11 au fost înlocuiţi din funcţie.
„Deciziile au fost luate de inspectorul şcolar general, pe baza unor criterii profesionale. Consiliile profesorale ale şc