Ţările în curs de dezvoltare din Europa vor înregistra o creştere economică medie de peste 4% în 2011, însă riscurile apariţiei unor factori adverşi au crescut comparativ cu anul precedent, estimează analiştii Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Creşterea peste aşteptări din statele principale ale zonei euro, stimulii monetari din SUA, majorarea preţurilor mărfurilor, dar şi revigorarea pieţei creditului în 2010 creează premisele unui avans al PIB-ului în ţările emergente din Europa, astfel încât BERD şi-a menţinut prognoza realizată în octombrie pentru o creştere economică de 4,2%.
Pe de altă parte, menţinerea unui nivel ridicat al creditelor neperformante în unele ţări, cu impact asupra bilanţurilor băncilor, va frâna refacerea economică. Acelaşi efect îl va avea şi politica de consolidare fiscală din statele Europei de Sud-Est. Raportul BERD afirmă că o posibilă întărire a politicii monetare de către principalele bănci centrale din lume, în anticiparea unor presiuni inflaţioniste la nivel mondial, ar putea genera vulnerabilităţi pentru ţările Europei emergente.
Turbulenţele financiare legate de problema riscului suveran din Europa potenţialul de a fi agravate de politici neadecvate luate de către Guvernele statelor în curs de dezvoltare. Dintre acestea, analiştii BERD menţionează suprataxarea băncilor sau tăierile contribuţiilor la fondurile private ce pot alimenta un sentiment negativ pentru investitori. Oprirea fluxurilor de capital din exterior ar pune presiuni pentru deprecierea monedelor regionale, creând vulnerabilităţi suplimentare pentru debitori. "Un scenariu chiar mai negativ se poate materializa dacă războiul monedelor se va transforma într-un război comercial sub foma unor restricţii ale importurilor", se mai spune în comunicatul BERD remis redacţiei.
Estonia, Polonia şi Slovacia ar urma să înregistreze în 2011 major