Febra construcţiilor de case la periferia marilor oraşe a încetat brusc în 2009. În prezent, proprietarii de terenuri îşi reduc semnificativ din pretenţii, dar parcelele rămân în continuare nevândute.
Anii în care un teren cumpărat astăzi putea fi vândut în doar câteva luni pentru un preţ dublu au apus. Deşi statisticile arată că de-a lungul lui 2010 metrul pătrat de teren s-a devalorizat cu până la 60% faţă de anul precedent, clienţii întârzie să se arate. "Piaţa terenurilor din localităţile adiacente Capitalei este îngheţată. Şi în Bucureşti se tranzacţionează foarte puţin. Se caută cu predilecţie parcelele de 300-500 de metri pătraţi, situate în zone bune, cu proiecte pentru mici blocuri, deja aprobate", a declarat pentru gândul Lazăr Costin, directorul general al agenţiei imobiliare Neoland.
În aceste condiţii, cu un buget de 100.000 de euro, un potenţial cumpărător se poate transforma într-un mic latifundiar. Această sumă este suficientă pentru a achiziţiona circa 650 de metri pătraţi în cea mai scumpă localitate de la periferia Bucureştiului, comuna Voluntari, de care aparţine şi fostul paradis imobiliar Pipera. Sau aproape un sfert de hectar intravilan, în Buftea.
În plină iarnă imobiliară, finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a reuşit afacerea momentului. Recent, a vândut dezvoltatorului Portaland Trust un teren de 20.000 de metri pătraţi, situat în apropierea şoselei Pipera, pentru circa 10 milioane de euro. Suma reprezintă însă mai puţin de jumătate din banii pe care i-ar fi putut obţine pentru această proprietate în urmă cu numai doi ani, potrivit analiştilor imobiliari. Şi în provincie terenurile au pierdut chiar şi jumătate din valoarea de piaţă de la începutul anului trecut. În Someşu Rece, la periferia Clujului, 100.000 de euro reprezintă echivalentul a 8.300 de metri pătraţi. Într-o altă localitate, Râşnov, situată î