Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a spus, luni, economiştilor şefi din bănci că suma viitorului acord cu Fondul Monetar Internaţional nu este importantă, miza fiind de fapt continuarea reformelor structurale, care ar presupune o întindere a noii înţelegeri pe doi ani.
"Guvernatorul a făcut câteva referiri la acordul FMI, în linii generale, dar a precizat la un moment dat că suma viitorului acord nu este importantă, scopul fiind continuarea acordului", au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat la începutul lunii ianuarie că România poate accesa de la FMI, prin noul acord, o sumă de până la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) deţinută la Fond, ceea ce reprezintă o sumă de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n. r.), confirmând informaţiile publicate anterior de MEDIAFAX.
Isărescu le-a mai spus economiştilor din bănci că, dacă li se va solicita opinia, reprezentanţii BNR vor pleda pentru o înţelegere cu FMI şi CE pe doi ani, pentru a depăşi ciclul electoral 2012.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat săptămâna trecută că este dispus să negocieze cu autorităţile române perioada pentru care se va încheia noua înţelegere.
Anterior, directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale (BM), Peter Harrold, afirmase că instituţia internaţională va acorda asistenţă tehnică şi finanţare României în cadrul unui nou acord, încheiat împreună cu FMI şi CE, cel mai probabil pe doi ani.
Oficialul BM a precizat că perioada de doi ani reprezintă propunerea Fondului Monetar Internaţional, acest aspect nefiind încă discutat cu autorităţile de la Bucureşti.
La întâlnirea de luni de la Clubul BNR au participat peste 30 de economişti din băncile comerciale.
Isărescu a invitat, marţi, la un pranz de discuţ