Sistemele de operare Apple au fost evitate de producătorii de viruşi pentru multă vreme, însă pe măsură ce numărul de posesori de astfel de sisteme a crescut, la fel s-a întâmplat şi cu numărul ameninţărilor informatice create special pentru sistemele ce rulează sub Mac OS X.
De ceva vreme încoace, sistemele Mac OS X au fost considerate a fi mai sigure şi mai „inteligente” decât PC-urile obişnuite care rulează pe platformă Windows. Şi chiar aşa au stat lucrurile, de vreme ce utilizatorii de Mac reprezentau numai o mică parte din totalul utilizatorilor de Internet. Totuşi, pe măsură ce numărul de posesori de astfel de sisteme a crescut, la fel s-a întâmplat şi cu pofta autorilor de malware de a „muşca” din „mărul” din ce în ce mai rumen.
300 de ameninţări informatice pentru sistemele Mac OS X
Actualmente, există aproximativ trei sute de ameninţări informatice create special pentru sistemele ce rulează sub Mac OS X. Unele dintre ele nu sunt decât simple adware-uri, gata oricând să-i taxeze pe utilizatorii neatenţi, în vreme ce altele sunt instrumente sofisticate create cu scopul de a intercepta sesiuni de e-banking sau, şi mai grav, cu acela de a permite unui atacator să preia controlul deplin al sistemului. În cele ce urmează, aş dori să vă prezint câteva dintre cele mai periculoase astfel de ameninţări despre care ar trebui să ştiţi dacă folosiţi un Mac.
Trojan.OSX.Jahlav.A & Trojan.OSX.Jahlav.B – Codecul fals
Familia lui Trojan.OSX.Jahlav.A a fost descoperită în noiembrie 2008, atunci când acesta a început să se răspândească sub forma unui codec fals. Pentru a-i păcăli pe utilizatori să descarce şi să instaleze fişierul-ameninţare DMG (Disk image - „imagine de disc”), autorii troianului au creat o pagină pe care s-ar fi aflat un presupus clip video ce nu putea fi rulat. Dacă utilizatorul instala falsul codec, malwar