Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că România va relua exportul de carne de porc către celelalte ţări membre ale Uniunii Europene din aprilie-mai anul acesta, anunţ făcut în urma discuţiilor de la Bruxelles cu John Dalli, comisarul european pentru Sănătate, informează Mediafax.
Valeriu Tabără precizează că autorităţile române vor merge înainte cu măsura de compartimentare a teritoriului ţării pentru ca exportul să nu fie afectat de un eventual focar de pestă porcină. Concret, acest lucrul înseamnă că atunci când într-unul dintre aceste sectoare vor fi probleme, restul vor putea să exporte fără niciun impediment.
Declaraţia ministrului vine în contextul în care preţul unui kilogram de carne de porc din Germania a scăzut cu 50 la sută, din cauza contaminării cu dioxină la nivel naţional, iar crescătorii din restul statelor europene nu fac faţă scăderii bruşte de preţ.
Preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, atrăgea atenţia că trebuie acordate compensaţii pentru pierderile cauzate fermierilor de căderea pieţei, precum şi activarea sprijinului financiar european pentru stocarea unor cantităţi de carne de porc. Însă de această măsură fermierii nu pot beneficia pentru că nu au dreptul, deocamdată, să exporte carne.
Întrebat despre pericolul ca o treime din carne de porc de pe piaţa autohtonă să fie contaminată cu dioxină, ministrul a spus ca autorităţile sanitar-veterinare trebuie "să-şi facă mai bine treaba".
De asemenea, el a menţionat ca Ungaria a decis să interzică complet importul de carne de porc din Germania.
La începutul lunii februarie, o comisie de experţi din toate ţările UE se va întalni la Bruxelles să discute despre încetarea exportului de porc din Germania.
Tabără spune că s-a discutat despre Masura 322 şi alocarea unor fonduri pentru zonele afectate de inundaţii şi "au fost clarif