Unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) care ar urma să-şi piardă poziţia în urma deciziei de marţi a Curţii Constituţionale, Victor Alistar, a calificat hotărârea Curţii Constituţionale pe acest subiect "un act de epurare politică", informează Mediafax.
"Curtea Constituţională s-a comportat ca o instanţă de drept comun, judecând o chestiune care ţine, cel mult, de legalitate, nu de constituţionalitate. Contestaţia împotriva mea s-a bazat pe un act al unei instituţii, care este sau nu definitiv, deci o chestiune de legalitate, nicidecum una de constituţionalitate", a declarat Victor Alistar.
Prin faptul că judecătorii CC au luat o decizie în privinţa lui într-o chestiune "de drept comun", Alistar apreciază că instanţa constituţională a încălcat principiul independenţei justiţiei, poziţionându-se ca o "jurisdicţie supremă".
Alistar a criticat şi procedura "incorectă" folosită de instanţa constituţională în luarea deciziei în ceea ce-l priveşte.
"Curtea mi-a interzis, practic, dreptul de a ocupa o funcţie publică, prevăzut de Constituţie, fără a-mi cere să prezint un punct de vedere, fără a asculta şi poziţia mea. Avem de-a face cu eroare, în opinia mea. Fie Curtea Constituţională nu trebuia să judece acest caz, nefiind, aşa cum am mai spus, de competenţa ei, fie a încălcat procedura prin aceea că nu am fost, la rândul meu, audiat, ascultat", a precizat Alistar.
Acesta a mai declarat că este "regretabil" că animozităţile personale se transformă în blocaje în sistemul public, făcând referire la relaţia pe care o are cu cei din conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), pe care i-a contestat în repetate rânduri şi care, la rândul lor, au exprimat deseori puncte de vedere împotriva sa.
Acesta a făcut un apel la magistraţii Curţii Constituţionale, cerându-le acestora să-şi nuanţeze poziţia faţă de decizia