Petiţiile organizaţiilor media din România care reclamau introducerea presei în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) ca vulnerabilitate a statului român vor fi redeschise în Parlamentul European.
Preşedinta Comisiei de Petiţii a Parlamentului European (PETI), eurodeputata Erminia Mazzoni a anunţat marţi dimineaţă că plângerea organizaţiilor din România va fi reexaminată, după ce ea fusese închisă la începutul lunii decembrie, ca urmare a unui vot contestat de eurodeputaţi socialişti şi liberali.
În cadrul şedinţei din 2 decembrie a Comisiei PETI, petiţiile au fost declarate închise cu votul a 16 eurodeputaţi PPE, majoritatea din cadrul PDL. Aceasta, deşi grupul PPE avea dreptul la doar 12 voturi în Comisie. Mai mult, conform Regulamentului Parlamentului European, pentru ca votul să fie valabil, PDL-ul avea nevoie de 18 voturi, reprezentând jumătate plus unu din numărul membrilor Comisiei. Liberalii şi socialiştii europeni au contestat procedura de vot şi au ieşit din sală, după care au contestat procedura de vot la Conferinţa Preşedinţilor din cadrul Parlamentului European ( un fel de corespondent al Birourilor Permenente din Parlamentul României).
Decizia redeschiderii petiţiilor a fost luată în unanimitate de coordonatorii tuturor Grupurilor Politice, după ce Conferinţa Preşedinţilor a decis pe 15 decembrie să recomande negocieri pentru soluţionarea contestării votului
"S-a dovedit că Parlamentul European nu este Camera Deputaţilor condusă de Roberta Anastase", a declarat eurodeputatul socialist Victor Boştinaru, unul dintre susţinătorii contestaţiei, referindu-se la modul discutabil în care a fost adoptată Legea pensiilor în Camera Deputaţilor de la Bucureşti, într-un moment în care cvorumul nu era îndeplinit.
După anunţul de astăzi, vor continua procedurile din Comisia de Petiţii şi se vor urmări evoluţiile în adoptarea SNAp.