Hotărârea Senatului prin care s-a validat lista cu cei 11 membri CSM a fost declarată neconstituţională. Soluţia dată ieri de Curte aruncă în aer Justiţia din România. Juriştii nu găsesc nicio cale legală prin care haosul declanşat de decizia Curţii Constituţionale să ia o formă legală.
Citiţi şi:
Predoiu: Termenele lungi de soluţionare a proceselor sunt motiv de îngrijorare pentru Ministrul Justiţiei
În cazul în care CC îşi va motiva decizia prin reluarea alegerilor la CSM, nu există niciun alt for abilitat de Constituţia României care să preia puterile Consiliului Superior al Magistraturii până la organizarea noilor alegeri. În plus, organizarea alegerilor la CSM ar putea dura până la şase luni, timp în care actualul Consiliu nu poate lua decizii, întrucât acestea ar fi nule de drept.
Cu toate acestea, surse din Curtea Constituţională afirmau, ieri, că întreaga procedură de alegeri trebuie reluată doar pentru cei patru membri ai Consiliului al căror drept de a candida a fost pus sub semnul întrebării. „Se reiau alegerile doar în cazurile celor patru care au provocat controverse. E vorba de alegerile în cadrul instanţelor care i-au votat. Până la încheierea alegerilor, CSM va avea 15 membri pentru a putea funcţiona. Între timp, Senatul îi poate vota pe cei care nu au probleme", a declarat sursa citată.
Contestaţii
La 23 decembrie 2010, 30 de senatori PDL au contestat la Curtea Constituţională hotărârea prin care Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii pentru un mandat de şase ani. De asemenea, PDL a reclamat că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou man