Aniversarea a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române, realizată de Al. I. Cuza, a fost de interes în special pentru elevi. Dimineaţa zilei de ieri a început cu evenimente închinate aniversării la Colegiul Naţional „Unirea”, dar şi la Muzeul „Casa Mureşenilor”. Pe parcursul zilei, braşovenii de toate vârstele au fost invitaţi să se prindă în Horă, în Piaţa Sfatului, după care s-au putut bucura de un spectacol artistic la Reduta
Elevi din 9 şcoli generale braşovene au ales, ieri, să celebreze Unirea la Muzeul „Casa Mureşenilor”, unde au fost invitaţi să prezinte momentul Unirii în „chip artistic”, în cadrul Festivalului concurs de istorie.
„Unirea”, în ritmuri
de chitară electrică la „Casa Mureşenilor”
„Elevii şi profesorii care i-au îndrumat s-au inspirat din operele lui Caragiale şi Alecsandri pentru scenete. Unii dintre ei au pregătit celebra scenetă a lui Moş Ion Roată, alţii au imaginat o şezătoare în cadrul căreia au recitat versuri dedicate unirii. Am avut şi prezentări neconvenţionale, spre exemplu cea a elevilor Şcolii Generală nr.5, care au acompaniat întreaga prezentare cu muzică interpretată la chitară electrică”, a declarat Ovidiu Savu, şef de secţie la Muzeul „Casa Mureşenilor”. La final, juriul, din care a făcut parte şi actriţa Oana Hui de la Teatrul „Sică Alexandrescu”, a oferit pe lângă premiile I, II şi III, două menţiuni şi trei premii speciale. Premiul I l-a obţinut Şc. Gen. nr. 5.
Un alt eveniment care a marcat Ziua Unirii s-a desfăşurat la Salonul „Şt. O. Iosif”. Aici, Asociaţia „Libris Cultural” şi Colegiul Naţional „Dr. I. Meşotă” au organizat un simpozion în cadrul căruia elevii şi profesorii au evocat momentele istorice importante din anii 1856-1859, au recitat versuri dedicate unirii şi au interpretat cântece.
Mulţi „absenţi” de la horă
Tot ieri, de la 17.30, în Piaţa Sf