* inspectorul şcolar general Viorel Botea este convins că asta se va întâmpla după aplicarea Legii Educaţiei
Noua şi controversata Lege a Educaţiei provoacă multe discuţii nu numai în interiorul sistemului, tocmai pentru că aduce multe noutăţi. Raportul de putere în Consiliile de Administraţie se va schimba, profesorii nu vor mai avea majoritate, recompensele pentru cadrele didactice vor fi mai greu de obţinut, elevii vor fi supuşi mai multor examene, care vor avea altă structură, numită de ministrul Educaţiei Daniel Funeriu "transdisciplinară".
Acum se lucrează la metodologiile de aplicare, iar pentru a clarifica unele aspecte am discutat cu inspectorul şcolar general Viorel Botea despre câteva dintre cele mai importante schimbări.
"Sistemul va da singur oamenii slabi afară"
- Profesorii se tem că odată cu aplicarea noii legi îşi vor pierde titularizarea şi vor fi la mâna directorului, care, dacă nu va primi şpagă, îi va da afară.
- Titularizarea rămâne, discuţiile privind pierderea ei sunt false. Nici un titular nu-şi va pierde postul prin aplicarea legii. Şi doamna secretar de stat Oana Badea a subliniat aceste lucruri când a venit la Brăila. În ceea ce priveşte cealaltă problemă, directorii vor muri pe mâna lor dacă se gândesc la şpagă, pentru că părinţii şi comunitatea au putere în Consiliul de Administraţie încât, dacă directorul nu este exemplu de corectitudine, nu va putea să facă nimic. Oricum, în maxim cinci ani sistemul se va curăţa de la sine, elegant. Sistemul va da singur oamenii slabi afară. Am semnale deja că unii directori şi primari ştiu că pe unii profesori nu-i mai vor. Pentru că beau, pentru că nu se comportă corect şi aşa mai departe.
- Directorul va putea să acorde şi stimulente?
- În unele judeţe se lucrează şi la aceste metodologii, astfel ca profesorii care lucrează să fie recompensa