Infecţii digestive, conjunctivită
Rolul nefast al mâinilor murdare este clar şi în cazul infecţiilor digestive. De exemplu, o persoană infectată (fie că are sau nu manifestări clinice, de boală) sau purtătoare, dacă foloseşte toaleta şi nu se spală sau nu se spală bine pe mâini, poate contamina ulterior suprafeţele sau obiectele atinse. Dacă o altă persoană atinge suprafaţa contaminată şi apoi duce mâna la gură se va infecta la rândul ei. Un alt risc major apare atunci când persoana infectată nu îşi spală mâinile înainte de a preparara hrana, căci astfel mâncarea va fi contaminată şi va constitui un pericol pentru mai mulţi oameni. Astfel, se pot transmite: hepatita A sau E, diferite bacterii (Salmonella, Shigela, Coli, Campylobacter, stafilococ etc.), diferite enterovirusuri sau rotavirusuri, paraziţi (giardia, ascarizi, oxiuri).
Pare grotesc, dar conform studiilor nu numai copiii, ci şi un număr incredibil de mare de adulţi sunt deficitari la spălatul pe mâini după folosirea toaletei. Toxoplasmoza se transmite tot prin mâinile murdare, însă după contactul cu un animal şi cu dejecţiile acestuia (în acest caz pisica). Conjunctivita (inflamaţia membranei care înveleşte ochiul, manifestată prin ochi roşu, durere, tumefacţia pleoapei, secreţii locale) poate fi de diferite etiologii – virale sau bacteriene –, transmise frecvent prin atingerea ochiului cu mâna murdară.
Tehnica spălatului
Spălarea mâinilor are, deci, un rol protector important. Acest act nu distruge microorganismele, ci doar le elimină de pe suprafaţa pielii. S-ar părea că este o activitate simplă, automată, despre care nu mai avem ce învăţa. Şi, totuşi, ar fi multe aspecte de discutat despre tehnica spălatului pe mâini. Spălatul se face cu săpun şi apă, dacă e posibil călduţă (spălatul doar cu apă este mult mai puţin eficient). Se preferă săpunul obişnu