Validarea de Senat a listei CSM a fost anulată prin decizia CCR / Foto: Dan Marinescu / Jurnalul Naţional Curtea Constituţională a admis, marţi, ambele contestaţii ale senatorilor PDL privind validarea celor 11 membri aleşi de magistraţi, pentru un mandat de şase ani, în noul CSM.
În 22 decembrie 2010, Plenul Senatului a validat lista celor 11 membri aleşi în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), decizia fiind luată cu 64 de voturi "pentru" şi 60 "împotrivă".
În timpul dezbaterilor, PDL anunţa că se pronunţă pentru invalidarea listei, susţinând că judecătorii Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu şi procurorul Dan Chiujdea - aleşi în 2004 pentru un mandat de şase ani şi desemnaţi pentru un alt mandat la alegerile din 2010 - nu mai pot exercita un nou mandat.
Legea 317/2004 privind CSM a fost modificată în 2005 prin pachetul legislativ promovat de Monica Macovei - actual europarlamentar PDL -, astfel că prin articolul 51, alineatul (1), s-a statuat că "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii".
Constituţia prevede, la articolul 133, că "durata mandatului membrilor aleşi ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani". Constituţia nu face referire la imposibilitatea reînnoirii sau prelungirii mandatului de membru al CSM.
În 23 decembrie 2010, 30 de senatori PDL au reclamat la Curtea Constituţională neconstituţionalitatea Hotărârii numărul 43 a Senatului privind validarea celor 11 membri aleşi de magistraţi să facă parte, din 2011, pentru un mandat de şase ani, din noul CSM.
Senatorii au contestat la Curtea Constituţională şi hotărârea 31 din 2010, prin care Senatul a decis numirea Corinei Dumitrescu şi a lui Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru un mandat de şase ani.
Magistraţii co