O mică siestă reprezintă cea mai bună soluţie pentru a nu uita o poezie sau o teorie învăţată recent, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Lübeck (Germania), publicat în revista Nature Neuroscience.
Potrivit testelor efectuate de cercetătorii germani, creierul uman rezistă mai bine în timpul somnului la acţiunea acelor factori care pot şterge sau altera amintirile dobândite recent decât atunci când persoana în cauză este trează.
Conform specialiştilor, această descoperire nu se aplică numai studenţilor leneşi ci şi oamenilor care suferă de afecţiuni psihice.
"De această descoperire ar putea beneficia şi pacienţii suferind de sindromul stresului posttraumatic, o afecţiune de care suferă acele persoane care au trecut prin situaţii extreme (accidente grave, atentate, agresiuni, războaie etc), ajutându-le să îşi reconfigureze amintirile", a declarat psihologul gălăţean Alexandru Popescu
Studii precedente au demonstrat deja faptul că memoria recentă, stocată temporar în regiunea hipocampusului, nu se fixează imediat. Se mai ştie că reactivarea acestor amintiri, la puţin timp după dobândirea lor, joacă un rol determinant în transferul acestora către zona de stocare permanentă, neocortexul, considerat un fel de "hard disk" al creierului.
Însă atunci când persoana este trează, această reactivare fragilizează memoria. De exemplu, procesul de învăţare a unei a doua poezii în acest interval riscă să lungească foarte mult procesul de înregistrare a primei poezii în memoria de durată.
Plecând de la ideea că somnul nu are nicio influenţă asupra acestui proces, cercetătorii germani de la Universitatea din Lübeck, coordonaţi de Bjorn Rasch, au dorit să verifice acest principiu cu ajutorul unui experiment.
Ei le-au cerut celor 24 de voluntari să memoreze 15 perechi de ilustrate pe care figurau imagi