Anul viitor ajunge la scadenţă împrumutul record de aproape 20 mld. euro de la finanţatorii externi, iar Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor vor începe să ramburseze ratele aferente tranşelor primite, una dintre problemele discutate fiind dacă Guvernul va trebui să vândă din active pentru a putea returna banii.
Recent, Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton şi managerul de portofoliu al FP, a declarat că Guvernul trebuie să vândă din activele deţinute pentru a putea returna împrumutul de la FMI, potrivit Reuters.
El a spus că Fondul Proprietatea (FP) estimează că Guvernul ar putea obţine, în următorii doi ani, aproape 1,5 mld. euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii de stat.
Până acum autorităţile au plătit doar dobânzi aferente împrumutului record de aproape 20 mld. euro semnat cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială în urmă cu aproape doi ani.
Prima plată a principalului va avea loc pe data de 6 august 2012 şi va fi în sumă de 546 de milioane de drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezintă peste 600 mil. euro la cotaţia din prezent a DST.
"Rambursarea împrumutului se face în tranşe. Nu există o presiune mare. În niciun caz nu se poate pune problema că Guvernul nu poate să ramburseze împrumutul dacă nu vinde pachete din companiile de stat. Vânzarea este o soluţie care poate să fie luată în considerare. A fost anunţată deja intenţia Guvernului de a vinde pe bursă pachete de acţiuni. Nu este un lucru neaşteptat. Însă nu cred că Guvernul este obligat, nu trebuie să facă acest lucru pentru că este presat de rambursarea împrumutului", a declarat analistul Aurelian Dochia.
Autorităţile române se confruntă cu o datorie publică în creştere rapidă de la o lună la alta, iar în acest an trebuie să ajusteze semnificativ deficitul bugetar la 4,4% din PIB, de la nivelul de 6,8% din PIB ţinti