„Ordonanţa Guvernului care rezolva situaţia absolvenţilor Universităţii «Spiru Haret» (USH) a fost abrogată prin noua Lege a educaţiei. Cine doreşte prin legea asta să modernizeze ce? Cineva a făcut un serviciu Universităţii «Spiru Haret»", consideră deputatul PDL Cătălin Croitoru, vicepreşedinte al Comisiei de învăţământ din Cameră.
Declaraţia a fost făcută la o dezbatere pe educaţia universitară, transmisa în direct ieri după-amiază de adevarul.ro. Croitoru a atras atenţia că prevederea referitoare la absolvenţii „Spiru Haret" şi-a găsit loc pe „ultimul rând al legii" care a trecut de Parlament prin procedura asumării răspunderii Guvernului.
Ce prevede legea
Capitolul dispoziţii finale al Legii educaţiei naţionale, publicată în Monitorul Oficial în urmă cu aproape două săptămâni, prevede la articolul 361 abrogarea Ordonanţei 10/2009 „privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la forme de învăţământ la distanţă sau cu frecvenţă redusă de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditate".
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, declara, anul trecut, pentru „Adevărul" că „studenţii de la «Spiru Haret» cu diplome care nu sunt acreditate vor mai da o dată examenele. Cei care au fost la programe neacreditate pot fi transferaţi la programe acreditate. Toate celelalte programe neacreditate s-au închis", afirma Funeriu.
Ministrul Educaţiei a precizat cu aceeaşi ocazie că studenţii de la „Spiru Haret" vor avea patru ani la dispoziţie pentru a-şi rezolva situaţia. Ordonanţa, emisă de Guvernul Boc în perioada în care ministru al Educaţiei era Ecaterina Andronescu, prevedea că studenţii USH înmatriculaţi în perioada 2005-2008 puteau primi diplomă de licenţă doar dacă susţineau examenul la o specializare legală. Actul normativ a provocat un uriaş scandal în toamna anului trecut, când USH a înc