Şefi de stat, bancheri, guvernatori de bănci centrale şi directori de companii se întâlnesc, începând de astăzi, la Forumul Economic Mondial de la Davos. Oficialii care participă anual la întâlnirile care au loc timp de o săptămână îşi coordonează strategiile şi iau hotărâri care modelează economia globală.
Ajuns la cea de-a 41-a ediţie, Forumul Economic Mondial (WEF) începe astăzi şi va ţine până la 30 ianuarie. În mica staţiune elveţiană de schi, factori de decizie din toată lumea vor stabili obiectivele economice din 2011 şi paşii care trebuie parcurşi pentru îndeplinirea acestora.
Reunite sub tema centrală a evenimentului - „Norme comune pentru noua realitate",discuţiile din acest an se vor axa pe coordonarea strategiilor economice ale statelor. Însă întâlnirile la nivel înalt vor avea mai multe subiecte-cheie pe agendă.
BOLNAVUL EUROPEI
Dificultăţile cu care se confruntă statele din zona euro vor „înghiţi" o bună parte din timpul oficialilor. Speculaţiile faţă de viitorul monedei euro, incertitudinile legate de Spania şi Portugalia şi convingerea investitorilor că ajutoarele de urgenţă acordate Greciei şi Irlandei nu fac decât să amâne inevitabilul au dus la discuţii despre renunţarea la moneda unică şi destrămarea uniunii monetare europene.
„Sunt foarte puţini cei care vor folosi cuvântul care începe cu D (default - intrare în incapacitate de plată - n.r.), însă se va vorbi despre restructurarea datoriilor", a declarat pentru „The Wall Street Journal" Nariman Behravesh, economist-şef al centrului de analize şi prognoze economice IHS Global Insight, care va fi prezent la WEF 2011.
Datoriile suverane ale statelor şi starea sistemelor bancare naţionale vor fi şi ele analizate, iar liderii europeni „vor fi nevoiţi să elaboreze un plan de restructurare organizată", a adăugat acesta, susţinând ideea enunţată încă din vară de r