Presiunile, salariile mici şi condiţiile neadecvate de muncă au fost motivele pentru care aproape 3.000 de medici români au decis anul trecut să plece în altă ţară pentru a profesa. Cei mai mulţi au fost din Capitală (947), destinaţii favorite fiind Franţa, Marea Britanie şi Germania. Sursa: Vlad Stănescu
În anul 2010, 2779 de medici au solicitat Colegiilor Medicilor Judeţene certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate.
Cei mai mulţi dintre ei sunt medici generalişti de familie, urmaţi de chirurgi şi specialişti în Anestezie Terapie Internsivă (ATI). "Numărul este foarte mare, mai ales că arată o dinamică în creştere din 2007. E un record de solicitări şi dacă luăm totalul pe cei ultimii trei ani, peste 8.000 de medici au părăsit sistemul de sănătate românesc, ceea ce aduce fenomenul la o dimensiune îngrijorătoare pentru viitorul acestui sistem. Procentajul depăşeşte orice limită acceptabilă", comentează situaţia Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Speciliştii susţin că îngrijorător este şi faptul că pe locul doi şi trei sunt specialităţi deficitare în România (chirurgie, ATI), iar acest lucru reprezintă un exod al medicilor nu o migraţie normală.
De ce pleacă mai mulţi doctori de familie
Dacă în trecut, în topul plecărilor se aflau chirurgii, acum medicii de familie sunt cap de listă. "S-a înregistrat un număr aşa de mare de medici de familie pentru că mulţi au plecat în ţările nordice unde există o lipsă acută de generalişti. Un alt motiv este şi presiunea exercitată de sistem asupra lor: contractul cadru care le-a îngrădit drepturile şi le-a micşorat veniturile, amenzile "nesimţite" de 5.000 de lei pentru o simplă abatere de formă şi nu de fond la certificatele medicale, încercarea de a se impune încheierea unor contracte în centre de permanenţă fără negociere. Această