Medicul Cătălin Haiduc, specialist obstetrică ginecologie în cadrul Maternităţii Filantropia din Bucureşti, avertizează cititoarele Jurnalului de Sănătate asupra riscurilor pe care le presupune ignorarea salpingitei, infecţia trompelor uterine.
"Salpingitele sunt infecţii ale trompelor uterine, cauzate în principal de bolile cu transmitere sexuală. Ele afectează mai ales femeile tinere, sub 25 de ani, din diverse motive: mai mulţi parteneri sexuali, steriletul, antecedenţe în boli cu transmitere sexuală sau chiar, în unele cazuri, precocitatea primului contact sexual", precizează medicul consultat de Jurnalul de Sănătate.
Salpingita apare şi din cauză că o serie de germeni urcă prin colul uterin până la trompe. Cei mai frecvenţi germeni întâlniţi în aceste cazuri sunt: bacteria Chlamydia trachomatis; gonococul Neisseria gonorrhoeae; mycoplasmele – grup de bacterii din clasa Mollicutes (ce cuprinde bacterii foarte mici şi fără perete celular bacterian). De asemenea, streptococii sau stafilococii – germeni prezenţi în flora vaginală – pot provoca infecţia în cazul unui dezechilibru hormonal.
Discreţie maladivă
Salpingita se manifestă prin dureri la nivelul bazinului (dureri pelviene), febră ridicată (39-40 de grade Celsius), creşterea volumului abdomenului, secreţii albicioase (leucoree) şi, uneori, sângerări vaginale în afara menstruaţiei.
Medicul avertizează asupra necesităţii unor controale ginecologice periodice, deoarece există situaţii în care salpingita nu prezintă nici un semn. "Dacă boala nu este depistată la timp, ea se poate agrava în lipsa tratamentului şi poate cauza infertilitate. De foarte multe ori, salpingita este descoperită întâmplător şi doar când pacienta merge la medic din cauza unor probleme legate de sterilitate", susţine medicul Cătălin Haiduc.
Medicul consultat de Jurnalul de sănăta