Magistratii Curtii Constitutionale au decis ca alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii vor fi reluate.
CCR a admis, marti, ambele sesizari depuse de deputatii PD-L. Decizia a fost luata cu 5 voturi "pentru" si 3 impotriva, informeaza Antena3.
Conform sursei citate, directorul Transparency International Romania, Victor Alistar, desemnat ca reprezentant al societatii civile, dar si magistratii Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea au fost gasiti de CCR ca incompatibili.
"Cu mjoritate de voturi, Curtea Constitutionala a admis sesizarile si a constatat ca Hotararile Plenului Senatului nr.31 din 15 decembrie 2010 si nr.43 din 22 decembrie 2010 sunt neconstitutionale. Motivarea solutiei va fi prezentata in cuprinsul deciziilor, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Senatului", se precizeaza in comunicatul CCR remis presei.
Victor Alistar a declarat pentru Mediafax ca hotararea instantei este "un act de epurare politica".
In schimb, conducerea CSM precizeaza intr-un comunicat de presa remis Ziare.com ca a luat act de decizia Curtii Constitutionale, dar nu o comenteaza, urmand ca pozitia sau eventualele decizii ale Consiliului sa faca obiectul unei conferinte de presa ulterioare publicarii deciziei.
CSM atrage insa atentia asupra faptului ca de la data publicarii in Monitorul Oficial, "deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor".
Prezent la sedinta de bilant a CSM din 5 februarie 2011, presedintele Traian Basescu le-a sugerat membrilor CSM sa nu isi aleaga o noua conducere pana ce Curtea Constitutionala nu se va pronunta asupra sesizarilor PD-L. Si ministrul Justitiei, membru de drept al CSM, Catalin Predoiu, a transmis CSM si Inaltei Curti de Casatie