Vara parcurile se umplu de oameni care fac jogging, însă când se lasă frigul, numărul împătimiţilor scade. Alergarea la temperatura îngheţului, însă, nu este contraindicată. Atâta timp cât respecţi câteva reguli de bun simţ
Dacă ieşi să alergi când afară sunt zero grade ai mai multe şanse să te alegi cu contracturi şi probleme ale articulaţiilor din cauza încălţămintei neadecvate, decât a frigului. Specialistul în medicină sportivă Alin Popescu spune că temperatura de afară nu trebuie să ne sperie, dacă suntem pasionaţi de alergat. "Dacă temperaturile sunt în jurul valorii de zero grade, nu sunt contraindicaţii pentru alergare. Altele sunt problemele la care trebuie să ne gândim.
Trebuie să avem încălţăminte de alergare foarte bună, pentru că altfel putem avea parte de multe accidente neplăcute. Şi mai trebuie făcută o încălzire eficientă înainte. Acest lucru este valabil şi când este frig şi când este cald. Înainte de a ne apuca de alergat trebuie făcută încălzirea, iar după ce am terminat de alergat trebuie să facem mişcări de streaching", spune medicul Alin Popescu. "Mare grijă la cum ne încălţăm şi cum ne încălzim. Acestea sunt lucruri care sunt puse în umbră. Se vorbeşte foarte mult despre alergat, dar se trece foarte uşor peste aceste lucruri, care par banale, dar care sunt foarte importante şi utile din punct de vedere practic". Cu alte cuvinte, nu frigul ne omoară când facem jogging iarna, dar dacă purtăm încălţăminte nepotrivită avem toate şansele să alunecăm sau să ne facem praf articulaţiile. "Pericolul afectării mobilităţii articulare nu există la cum este vremea acum.
Acesta apare într-adevăr la temperaturi joase, dar vorbim aici de ger năprasnic. La zero grade pericolul este reprezentat doar de suprafaţa pe care alergăm. Pericolul apare aici nu din cauza frigului, ci a condiţiilor neadecvate".
Nu frigul dă rezistenţa la efort, c