Casa de Asigurări de Sănătate Gorj a alocat banii pentru spitalele din judeţ. Pentru primele trei luni s-a alocat suma de 24,7 de milioane lei, bani care nu ajung decât pentru plata salariilor.
Directorii spitalelor se plâng că banii primiţi sunt mai puţini faţă de anul trecut, când bugetul a fost unul de austeritate. Directorul Spitalului Orăşenesc Turceni, Mihaela Ceane, a precizat că banii sunt insuficienţi pentru ca unitatea să poată funcţiona: „Pentru ianuarie şi februarie avem în jur de 430.000 de lei. Sunt sume mai mici decât cele alocate anul trecut. Conform necesarului, ne-ar fi trebuit aproximativ 530.000 de lei lunar. Am ajuns să ne mulţumim doar să ne luăm salariile şi să ne achităm datoriile către furnizori. Ni se cere să ne adaptăm. La ce să ne adaptăm?“
Tiberiu Golu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Orăşenesc Rovinari, a precizat că spitalul este sugrumat cu banii primiţi din care nu se pot asigura nici măcar salariile: „Va fi foarte greu să ne organizăm. Suntem sugrumaţi. O să fim puşi în situaţia de a nu ne mai lua salariile întregi, de a nu ne ami lua bonuri de masă, dar nu putem face mai mult“.
Situaţie cumplică la sanatoriul Dobriţa
Tiberiu Tătaru, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Dobriţa, cunoscut ca sanatoriul TBC, spune că situaţia este cumplită: „Am înţeles că nu sunt resurse şi trebuie să ne adaptăm. Ca de fiecare dată, ne bazăm pe actele adiţionale din timpul anului. Ne-au fost alocate, pentru ianuarie şi februarie, puţin peste 600.000 de lei. Ţinând cont că doar fondul de salarii este de 550.000 de lei miliarde de lei, situaţia este cumplită. Ceea ce ne rămâne se va aloca pentru achiziţionarea de medicamente şi de alimente. Ne-ar trebui cam 750.000 de lei lunar”.
Cea mai mare sumă a fost distribuită Spitalului Judeţean Târgu-Jiu
Cea mai mare sumă a fost alocată Spitalului Judeţean