Secţia Colecţiilor speciale de la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" a vernisat ieri o expoziţie dedicată împlinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, din 1859.
"Domnul Unirii şi triumful unei generaţii" reuneşte copii de pe documente din colecţiile Bibliotecii Naţionale a României şi documente din colecţiile Bibliotecii Judeţene. Expoziţia a fost prezentată de şeful secţiei, Ion Volcu şi profesorul Viorel Bratosin de la Grupul Şcolar "Anghel Saligny", fiind deschisă în perioada 24 ianuarie - 7 februarie.
Tot ieri, la Muzeul din Ianca a fost marcat evenimentul amintit prin acţiunea "Unirea Principatelor române". A fost prezentată comunicarea ştiinţifică privind" Activitatea unionistă şi sărbătorirea Unirii la Brăila", programul artistic "Moş Ion Roată şi Cuza", şi un grupaj de cântece şi poezii dedicate evenimentului, interpretate de elevii din clasa a VII-a de la Grupul Şcolar "Oncescu" Ianca. S-a mai vernisat expoziţia "Activitatea unionistă şi sărbătorirea Unirii în documente brăilene", realizată de Serviciul Arhivelor Naţionale al judeţului Brăila.
Şi administraţia locală a sărbătorit evenimentul petrecut în urmă cu 152 de ani, Unirea Principatelor, la Casa Tineretului. Prefectul Dumitru Popa a evocat momentul 24 ianuarie 1859, Corala Feminină "Camerata" a prezentat un moment artistic, iar elevii de la şcolile "Al. I. Cuza", "C. S. Aldea" şi "M. Kogălniceanu", alături de actorii Teatrului "Maria Filotti", au prezentat un colaj cu scenete, versuri şi proză. Spectacolul s-a încheiat cu muzică populară oferită de Casa Municipală de Cultură şi cu Hora Unirii. Secţia Colecţiilor speciale de la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" a vernisat ieri o expoziţie dedicată împlinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, din 1859.
"Domnul Unirii