Prelungirea perioadei de recalculare a pensiilor militare ar putea clarifica problema. O spune la RFI reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. El declară că mai întâi trebuie făcută o analiză şi după aceea luată o decizie privind această chestiune. Oficialul mai subliniază că FMI nu spune Guvernului cum să recalculeze pensiile.
Problema pensiilor militare trebuie privită din toate perspectivele, nu doar din punct de vedere al economiilor care se fac la buget, spune Mihai Tănăsescu.
El declară că dincolo de declaraţiile politice ale Puterii şi criticile Opoziţiei, problema de fond este dacă e nevoie de o asemenea recalculare şi dacă ea va avea efect.
"Jocul politic este un joc care întotdeauna speculează anumite lucruri ce nu sunt foarte bine comunicate, nu sunt foarte bine implementate, ale Puterii. Se întâmplă în orice ţară din lume, nu numai în România. Problema de fond este cu totul şi cu totul alta : dacă este nevoie de o asemenea recalculare, dacă-şi are un efect important şi sigur, privit într-o perspectivă mai largă, care ar fi de fapt soluţia pe termen lung în acest caz. Eu cred că analiza trebuie făcută în acest sens şi apoi trebuie dat un răspuns asupra unei decizii viitoare privind această problemă. Se fac nişte economii la buget, sigur. Trebuie privite însă toate aspectele legate de acest proces al recalculării, nu numai acest aspect al economiilor care se fac la buget", apreciază reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional.
Mihai Tănăsescu precizează că FMI nu spune Guvernului cum să recalculeze pensiile militarilor : "Fondul Monetar Internaţional nu intră în asemenea amănunte, nu este cel care spune cât trebuie să fie concediul maternal sau cum trebuie calculată sau recalculată o pensie. Stabilim anumite ţinte, stabilim anumite principii, iar implementarea aparţine în exclusivitate autorităţilor".