Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat marţi noul proiect de lege electorală care va intra în dezbatere publică.
UPDATE 17.30 Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a declarat pentru adevarul.ro că cea mai importantă prevedere a noii legi electorale este informatizarea actului electoral. Acesta presupune un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal şi un sistem informatic de centralizare a rezultatelor votării, repartizare şi atribuire a mandatelor.
Alegătorul prezintă actul de identitate în secţia de votare şi operatorul înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În cazul în care, în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal apare menţiunea că alegătorul care s-a prezentat la vot şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare comunică alegătorului că tentativa de a vota de două sau mai multe ori la acelaşi scrutin reprezintă o infracţiune şi că este obligat să transmită de îndată cazul organelor de urmărire penală competente.
Noua lege "creşte coerenţa procesului electoral, transparenţa acestuia şi ne raportăm la o singură lege electorală nu la cinci acte normative cum este acum", a mai spus Muhuleţ, potrivit căruia "legea urmăreşte o finanţare coerentă a campaniilor electorale. Actul normative prevede includerea în anul în care sunt alegeri, în bugetul de stat, a unui fond special destinat alegerilor, nu să fie alocaţi aceşti bani din alte fonduri de rezervă a Guvernului, operaţiune mai puţin transparentă"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Câteva noutăţi din lege:
1. Alegeri