Asta indică cifrele prezentate de instituțiile care se ocupă de colectarea banilor și plata pensiilor. Deficitul real este însă și mai mare pentru că și contribuțiile la bugetul de asigurări sociale sunt din ce în ce mai mici. Pentru a plăti pensiile, Casa Județeană Bacău primește sume consistente de la București.
Fără sprijin de la centru, pensiile băcăuanilor s-ar achita doar în proporție de 30%. Și asta pentru că încasările din Contribuțiile de Asigurări Sociale (CAS) sunt mici. "Într-o lună de zile, se încasează din CAS în jur de 39 de milioane de lei", ne-a declarat Adrian Anghel, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Finanțe Publice Bacău.
Suma pălește însă în fața bugetului de care Casa Județeană de Pensii are nevoie pentru a se achita față de toți pensionarii, respectiv în jur de 105 milioane de lei lunar. "În județul Bacău sunt 173.000 de pensionari, din care o parte primesc indemnizații și vorbim de acele persoane care au primit pensii speciale, iar 168.500 de băcăuani primesc pensie de stat și de la CAP", ne-a explicat Liviu Crețu, directorul Casei Județene de Pensii Bacău.
Deficitul ajunge astfel la circa 70%. În jur de 22.500 de persoane primesc pensia minimă garantată, respectiv cea de 350 de lei, iar cea mai mare pensie încasată la ora actuală de un băcăuan este de 4.972 de lei, net.
Salariații, depășiți numeric de pensionari
Cei aproximativ 108.000 de asigurați care figurează ca și contribuabili la acest fond sunt cu mult depășiți numeric de pensionari. Iar numărul lor continuă să crească.
Tot mai mulți băcăuani trecuți de 50 ani, rămași fără serviciu, solicită pensie anticipată pe motiv că nu-i mai angajează nimeni. Alții au ales să plătească retroactiv contribuțiile neachitate în anii nemunciți, numai să pună mâna pe cupon. "Peste 130 de persoane au încheiat contracte de asigurare cu Casa de Pensii, din ca