Pensiile recalculate până acum rămân valabile, iar celelalte vor fi reevaluate până la sfârşitul anului. Tot în urma deciziei ICCJ, Guvernul schimbă metodologia, în sensul că autorităţile ar putea avea responsabilitatea strângerii dovezilor privind contribuţiile şi vechimea.
Pentru a ieşi din impasul creat de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernul Boc trebuie să emită o nouă hotărâre, în locul celei suspendate de ICCJ, dar şi o ordonanţă de urgenţă, prin care să prelungească termenul prevăzut, în Legea 119/2010, pentru a fi încheiat procesul de recalculare a pensiilor speciale.
În privinţa hotărârii de guvern, Executivul trebuie să evite elementele invalidate de ICCJ în cazul HG 735/2010. Adică, să nu mai existe discriminare între militarii care au depus cereri de recalculare şi militarii care nu au depus, caz în care pensiile le‑au fost reevaluate plecând de la salariul mediu brut pe economie din perioadele respective. O variantă de evitare a discriminării a fost avansată de preşedintele Traian Băsescu, la finalul întâlnirii de duminică seară cu membrii Cabinetului Boc. Este vorba de transferarea responsabilităţii dovedirii contribuţiilor la pensii şi a vechimii de la militari la autorităţi.
În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă, ea trebuie să modifice Legea 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, în sensul ca termenul limită pentru finalizarea recalculării să fie prelungit la 31 decembrie 2011. Aceasta deoarece decizia ICCJ de vineri vizează doar hotărârea de guvern care stabilea metodologia procesului de recalculare şi nu vizează legea în baza căreia s-a început recalcularea.
În cazul militarilor ale căror pensii au fost reduse prin raportare la salariul mediu brut pe economie, fără a fi efectuată recalcularea propriu-zisă, aceştia îşi vor primi pensiile nemicşorate. Adică, la nivelul lunii decembr