România la 152 de ani de la Unirea Principatelor Române: o ţara în care contează doar valoarea banului, condusă de “oameni de profit” şi de un preşedinte "rătăcit".
Ultimul descendent al familiei Cuza, Dimitrie Callimachi (84 de ani), a făcut, exclusiv pentru romanialibera.ro, o radiografie socială şi politică a societăţii româneşti, de la Unirea lui Cuza până în prezent.
Ce a însemnat Unirea Principatelor Române din 1859 pentru popor?
Unirea Principatelor a fost un act pozitiv influenţat de ideile tinerilor şcoliţi în Occident, unde avuseseră loc mai multe revoluţii care au determinat unificarea statelor. Tinerii au adus în ţară ideile moderniste şi au condus acest curent patriotic de înnoire şi de unire a Principatelor Române. Poporul a preluat ulterior aceste idei şi a văzut în Unire un pas înainte.
Se mai păstrează rolul tinerilor şi în societatea românească actuală?
După schimbarea regimului comunist, tinerii români au marşat pe ideea libertăţii. Dar această libertate trebuie înţeleasă şi dublată de cultură şi educaţie. În lipsa unei educaţii şi a unei culturi temeinice, tinerii au preluat din Occident doar exemplele cele mai urâte.
După îndoctrinarea din timpul comunismului, tineretul a profitat de libertate pentru a pleca din ţară. Conducerea ţării nu avea ce să ofere acestor tineri debusolaţi şi atunci i-a încurajat să plece. Au plecat spre Vest, crezând că acolo este Raiul pe Pământ. Nu e chiar aşa. Trebuie să munceşti. Dacă nu ai o pregătire, devii un paria al societăţii sau un căpşunar. În goana după bani, tinerii au depopulat România şi au lăsat-o pe mâna politicienilor corupţi.
Numai corupţia este principala problemă a sistemului politic românesc?
În primul rând politicienii de astăzi nu sunt patrioţi, iar în al doilea rând nu sunt şcoliţi. Iar ca să conduci o ţara ai nevoie de