Jean-Claude Trichet, seful BCE, avertizeaza ca presiunile inflationiste in zona euro trebuie sa fie urmarite indeaproape si indeamna bancile centrale sa faca in asa fel incat sa se asigura ca preturile mai mari la energie si alimente nu le vor schimba pozitia in economia globala.
"Toate bancile centrale, in perioade ca aceasta, cand amenintarile inflationiste provin dinspre produse de baza, trebuie sa fie foarte atente sa nu existe efecte secundare asupra preturilor pe piata interna", a declarat acesta, pentru Wall Street Journal.
Avertismentul lui Trichet vine intr-un moment in care inflatia este cuvantul de ordine printre investitorii din intreaga lume. Pietele cu crestere rapida precum China si Brazilia sunt vazute drept unele in care cresterea inflatiei se va resimti, caci cererea pentru marfuri comercializate la nivel global duce la preturi mai mari.
In timp ce rata ridicata a somajului reprezinta o presiune inflationista in SUA si in alte parti ale lumii dezvoltate, inflatia anuala in China, de aproape 5%, si o rata de crestere economica de 9,8% in trimestrul al patrulea au declansat temerile legate de presiunile asupra preturilor. Inflatia in Brazilia este chiar mai mare.
Luna trecuta, inflatia a crescut in mod neasteptat la 2,2% in zona euro, de la 1,9%. Aceasta crestere a avut loc prima data dupa mai mult de doi ani si a depasit obiectivul BCE de a o tine sub 2%. Unii economisti sunt de parere ca aceasta se va ridica la 2,5% in urmatoarele doua luni.
"Toate tarile din zona euro au o miza imensa in ancorarea solida a anticiparilor inflationiste", a spus el.
Jean-Claude Trichet, seful BCE, avertizeaza ca presiunile inflationiste in zona euro trebuie sa fie urmarite indeaproape si indeamna bancile centrale sa faca in asa fel incat sa se asigura ca preturile mai mari la energie si alim