Cu pixul pe hartie, Constantin luptă împotriva naturii, şi nu numai împotriva dezastrelor precum tsunami, ci şi împotriva valurilor neaşteptate care curmă viaţa navelor din largul oceanelor.
Constantin este singurul român din cei 2,009 de cercetători care au cerut fonduri Uniunii Europene pentru a îşi dezvolta un proiect de cercetare în 2010. Studiul lui Andrei Constantin este "încurajat" de Comisia Europeană cu 1,3 milioane de euro.
Citeşte aici cum a obţinut Constantin grantul de cercetare de la CE
Drumul lui Constantin a fost mereu decis de orientarea matematică şi posturile libere de la universităţile din lume. După masterul la Nisa, în 1993, a obţinut bursă pentru un doctorat în matematică la New York University, la celebrul "Courant Institute of Mathematical Sciences". Şi-a împachetat bagajele din nou dupa trei ani, însă, pentru a se întoarce pe continentul-mamă, pe un post de doctorand la Universitatea Basel. După un an, a devenit lector docent la Universitatea Zurich, iar apoi lector permanent la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.
Oferta Suediei, învinsă de cea a Irlandei
În 2004, însă, regulile jocului au început să se schimbe. Constantin decidea ce directie să urmeze, care este facultatea potrivită pentru el şi în ce mediu vrea să se dezvolte şi să trăiască. Primise în acel an, prin concurs, un post de şef de catedră de matematică în Lund, Suedia, unul dintre cele mai mari oraşe universitare din nordul Europei. Suedia l-a prins pe Constantin în mrejele sale: i-a oferit cetăţenie, un post bun, şi, când Constantin a vrut să plece, posibilitatea de a lucra 25% din timp, "part-time". "Cei din Suedia au vrut tot timpul ca eu să mă întorc acolo," spune Constantin.
Însă Irlanda îi pregătise o surpriză mai frumoasă: singurul post de şef de catedră de la facultatea de matematică din cadrul Trinit