Crescătorii de porci din România estimează că vor înregistra pierderi de circa 100 de milioane de lei în următoarele trei luni dacă preţul cărnii se va menţine la nivelul scăzut înregistrat în prezent şi cer sprijin din partea Ministerului Agriculturii.
Patronatul Român al Cărnii de Porc a solicitat primului-ministru şi ministrului agriculturii să ia măsuri urgente de protecţie şi susţinere a sectorului ca urmare a crizei cu care se confruntă piaţa cărnii de porc la nivel european.
"Solicităm guvernului să ia măsuri urgente ca să nu ajungem cu toţii în faliment", a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc din România. El a adăugat că în prezent crescătorii pierd 1,5 lei pentru fiecare kilogram de carne comercializată.
"Situaţia nu există doar la noi, ci în toată Europa, dar la ei s-au găsit soluţii pentru subvenţii ascunse", a spus Caruz, care a adăugat că dacă nu se vor lua măsuri de protecţie a sectorului, vor rămâne fără locuri de muncă peste 50.000 de persoane.
Pentru evitarea colapsului, crescătorii de porci cer să fie luate o serie de măsuri, printre care acordarea unor compensaţii din bugetul naţional sau din fondul de intervenţie al Uniunii Europene pentru pierderile provocate fermierilor de căderea pieţei, elaborarea unui act normativ care să prevadă obligativitatea de a informa consumatorii prin afişarea în magazine a ţării de origine a cărnii de porc şi activarea sprijinului financiar european pentru stocarea unor cantităţi de carne de porc, măsură de care fermierii români nu pot beneficia pentru că nu au dreptul să exporte carne.
De asemenea, ei mai cer ca societăţile comerciale de creştere a porcilor să ramburseze, pe o perioadă prestabilită, doar 6% din TVA, diferenţa urmând să fie utilizată pentru autofinanţare.
Potrivit patronatului, prod